zrnje od plevela

Kako se znajti v poplavi nasprotujočih si informacij o eteričnih oljih

***

Ko pridemo v stik z eteričnimi olji in aromaterapijo, smo vsi navdušeni, kar je super in je lahko cilj že sam po sebi. Ravno faza začetnega navdušenja pa je lahko tudi nevarna, saj hitro kaj pomešamo, sledimo napačnim, četudi dobronamernim nasvetom, in lahko naredimo več škode kot koristi.

Kako kot začetnik prepoznati dobre in slabe spletne strani in knjige, dobre in slabe nasvete, zanesljive in nevarne prakse? Na kaj biti pozoren, ko pridemo do novega vira, ob katerih trditvah se nam morajo prižgati rdeče lučke? Kako oceniti, kaj drži in kaj ne? Komu zaupati in komu se izogniti v velikem loku?

Čeprav prepoznavanje zanesljivih virov informacij od manj zanesljivih ni vedno enostavno, pa je izločanje popolnoma zgrešenih in neuporabnih virov dokaj preprosto. Da lahko ločimo zrnje od plevela, moramo imeti tudi sami nekaj osnovnega znanja, zato za začetek vedno priporočam kakovostno in zanesljivo (neodvisno) literaturo (npr. to ali to), iz katere se naučimo osnov: kaj so eterična olja in kaj niso, kako jih pridobivamo, kaj so absoluti, konkreti, na kakšne načine lahko uporabljamo eterična olja in kako jih uporabljamo varno, katera so najbolj primerna za domačo uporabo in katerim se je bolje izogniti.

Ko obvladamo osnove, je vse lažje, saj si lahko s preverjanjem nekaj ključnih točk dokaj hitro ustvarimo mnenje o zanesljivosti vira, na katerega smo naleteli. Ključne točke lahko razdelimo v dve skupini: v prvo spadajo tiste, ki so vezane na rastline in eterična olja v splošnem, v drugo pa tiste, ki se nanašajo na uporabo eteričnih olj in aromaterapijo v najširšem pomenu besede.


OPOMBA: Našteti znaki, fraze, priporočila so zgolj za orientacijo in predstavljajo prvo sito ločevanja in ocenjevanja verodostojnosti podatkov in osebe, kljub temu pa je treba imeti v mislih, da se ljudje neprestano učimo, kdaj tudi zmotimo in kakšen lapsus sem in tja ne pomeni, da je celoten vir ali oseba nezanesljiva. Poleg tega je podatkov o eteričnih oljih in njihovi uporabi vedno več, nekaj, kar je še pred kratkim veljalo za pravilno, se lahko s časom izkaže za nepopolno ali celo napačno. Preglejte več znakov in se na podlagi tega odločite ali boste zaupali osebi na drugi strani ekrana/papirja ali ne.


KLJUČNE TOČKE ZA LOČEVANJE INFORMACIJ

1. Informacije o rastlinah in eteričnih oljih

 • Ali so v tekstu navedena botanična/latinska imena rastlin?

Če so navedena, kako pravilna so? Če obstaja več vrst rastlin in s tem tudi več eteričnih olj, ali je navedena točno določena vrsta (saj ni vseeno, katero uporabimo)? Zakaj je pomembno pravilno poimenovanje rastlin?

 • Ali je navedena definicija eteričnih olj in kako pravilna je?

Rastline tvorijo hlapne snovi, ki jih pri destilaciji ali stiskanju lupin citrusov ujamemo in skoncentriramo v eterična olja (več o tem, kaj so in kaj niso eterična olja.)

Eterična olja niso življenjska sila rastlin, se ne pretakajo po rastlini, niso kri rastlin ali analog krvožilnega sistema, ne prenašajo kisika po rastlinah – še manj pa po človeku. Pri teh trditvah se vsekakor morajo prižgati rdeče lučke, ker so popolnoma nesmiselne in zavajujoče.

 • Niso vsi dišeči ekstrakti eterična olja

Če je razvidno, da avtor ne loči med eteričnimi olji, absoluti, CO2 izvlečki in drugimi aromatičnimi izvlečki, kaže to na pomanjkanje najbolj osnovnega znanja o eteričnih oljih. Eterična olja jasmina, vijolice, kovačnika ne obstajajo, obstajajo pa njihovi absoluti.

Posebno poglavje je neločevanje med eteričnimi olji in maščobnimi rastlinskimi olji ali drugimi vrstami rastlinskih izvlečkov (npr. navajanje eteričnega olja aloje itd.), vendar je to bolj relevantno za kozmetiko.

 • Neločevanje naravnih izvlečkov od dišavnih olj

Eterična olja šmarnice, breskve, zelenega jabolka ali jagode ne obstajajo, obstajajo pa dišavna (parfumska) olja, ki so rekonstrukcije naravnih vonjev s sintezno pridobljenimi spojinami – takimi, ki se uporabljajo tudi v parfumeristiki. V zadnjem času se pojavlja vse več rekonstrukcij z naravnimi izolati (spojine, izolirane iz drugih rastlin), zato imajo taki izdelki lahko oznako naravni izvleček, čeprav niso eterično olje ali absolut.

 • Navedbe, da so eterična olja uporabljali že Egipčani in da so omenjena v svetem pismu

Še ena popolnoma zgrešena trditev, ki včasih doseže neverjetne razsežnosti. Eterična olja kot jih poznamo danes, obstajajo približno 1000 let. Novejša odkritja sicer nakazujejo, da je proces destilacije starejši kot so najprej predvidevali, kljub temu je malo vejetno, da je bila destilacija v najstarejših destilatorjih dovolj učinkovita, da bi pridobili zadostne količine eteričnih olj, ki bi jih lahko ločili od vodne faze.

2. Informacije o uporabi eteričnih olj

Če splošnim informacijam o rastlinah in eteričnih oljih še pogledamo skozi prste, ker niso vsi ponudniki eteričnih olj in informacij o njih naravoslovci, pa je treba na razne nasvete za uporabo pogledati veliko bolj kritično. Sledi nekaj točk, pri katerih moramo dobro pretehtati, ali so relevantne ali ne.

 • Svetovanje uporabe nerazredčenih eteričnih olj

Eterična olja so močno koncentrirane snovi, ki se ne uporabljajo neredčena, ampak jih pred nanosom na kožo vedno razredčimo v rastlinskem olju, ponavadi v koncentracijah od 1 – 5 %, odvisno od posameznika, namena uporabe in mesta nanosa. V določenih primerih je potrebna uporaba višjih koncentracij, kar pa je ponavadi omejeno na manjše površine in krajši čas uporabe. Koncentracije nad 20% niso primerne za vsakodnevno dolgoročno uporabo.

 • Svetovanje uporabe eteričnih olj v vodi

Pogosto zasledimo nasvete, da lahko nakapljamo eterična olja v kozarec vode in spijemo. V tem primeru se srečamo tako z notranjo uporabo eteričnih olj, ki ni priporočljiva, če o njej nismo res dobro poučeni, kot z uporabo neredčenega eteričnega olja. Eterična olja in voda se ne mešajo, zato v tem primeru ne gre za redčenje, tvegamo pa stik koncentriranega eteričnega olja s kožo ali sluznico. Dodatek soli ne pomaga razpršiti eteričnega olja v vodi! Da se eterična olja ne mešajo z vodo, moramo upoštevati tudi pri pripravi aromatičnih kopeli.

 • Svetovanje notranje uporabe eteričnih olj

Notranja uporaba eteričnih olj je omejena na zelo specifične primere in vsekakor ni primerna za domačo uporabo, saj zahteva drugačen pristop (drugačni načini vnosa in doziranja) ter več znanja – ne le o eteričnih oljih, ampak tudi o delovanju človeškega telesa. V laičnih nasvetih in pogovorih ob kavi se večinoma svetuje za popolnoma nepotrebne in neprimerne situacije (npr. začeti dan z eteričnim oljem citrusov za detoks in več energije – prebudi te tudi klasična limonada ali pa inhalacija eteričnega olja limone).

Pogosta je tudi trditev določenih ponudnikov, da so njihova eterična olja edina res varna in zato primerna tudi za uživanje, ostala pa ne. Kako naj bi bila sicer varna, ko pa imajo celo na nalepki napisano, da niso za notranjo uporabo? Dejstvo je, da se notranja uporaba eteričnih olj odsvetuje, ker obstajajo drugi, primernejši in varnejši načini uporabe. Oznake, da eterično olje ni primerno za notranjo uporabo, pa nikakor ne pomenijo, da so slabše kakovosti.

Varnost eteričnih olj ni odvisna od proizvajalca,

temveč od njihove kemijske sestave!

 • Svetovanje uporabe močnih eteričnih olj pri otrocih

Pogosto je zaslediti priporočila za uporabo eteričnega olja klinčkov pri rasti zobkov – to je za malčke popolnoma neprimerno in tudi povsem neodgovorno. Tudi origano in ostala močna eterična olja niso primerna za otroke.

 • Priporočanje uporabe eteričnih olj za 1001 stvar 

Eterična olja dokazano delujejo, vendar niso čudežna rešitev in imajo svoje omejitve. Včasih presenečeno spremljam nasvete za razne težave in bolezni, ki naj bi se vse rešile z eteričnimi olji. Vsi ti nasveti zgolj dajejo občutek, da nekdo želi povečati svojo prodajo.

 • Priporočanje zdravljenja bolezni, ki potrebujejo resno zdravniško oskrbo

Takšna priporočila niso samo nevarna, ker lahko poslabšajo težave ali pa zaradi domačega tretmaja izgubimo dragocen čas, ko bi že lahko bili ustrezno strokovno obravnavani, ampak tudi neetična.

 • Poudarjanje oz. označevanje eteričnih olj kot terapevtske/medicinske/klinične kakovosti

Kaj je merilo terapevtske, klinične, medicinske kakovosti? Če so eterična olja čista in avtentična (nič ni dodano, nič ni odvzeto), so načeloma vsa terapevtske kakovosti. Na žalost ali na srečo še nimamo inštitucij, ki bi določale, kaj je terapevtsko in kaj ne, zato je takšna oznaka nesmiselna in največkrat zgolj marketinška poteza.

Kakovost je odvisna od mnogih dejavnikov ter je stvar konteksta in namena uporabe. Največ o kakovosti pove sestava eteričnega olja, ki jo lahko razberemo iz GCMS analize – če je na voljo.

KDO JE VIR INFORMACIJ

Pri ločevanju zrnja od plevela je smiselno upoštevati tudi to, kdo je avtor informacij. Te lahko razdelimo v 3 kategorije:

 1. pridelovalci eteričnih olj (ki so lahko v določenih primerih tudi prodajalci),
 2. prodajalci eteričnih olj (uradni prodajalci v specializiranih trgovinah ali posamezni prodajalci kakšnega izmed mrežnih marketingov, t.i. velnes advokati),
 3. prodajalci informacij o eteričnih oljih (avtorji člankov, knjig, izvajalci delavnic in tečajev itd.).

Glede na to, kdo je vir informacij, lahko pri kakšni točki tudi prilagodimo kritičen pogled. Od proizvajalcev eteričnih olj pričakujemo strokovnost glede pridelave rastlin in destilacije, ne moremo pa od njih zahtevati še obvladovanja celotne aromaterapije (čeprav je to seveda lahko plus za njih). Če najdemo zaupanja vrednega pridelovalca rastlin in destilerja, ki na svojih nalepkah nima zapisanih vseh podatkov, to lahko spregledamo, enako velja za pomanjkanje opozoril o varni uporabi. Sami smo odgovorni za to, da se poučimo o pravilni in varni uporabi njihovega pridelka/izdelka.

Podobno velja za prodajalce eteričnih olj: čeprav pričakujemo, da poznajo svoje produkte in bi bilo zaželjeno, da tudi opozorijo na primerno uporabo, ni nujno, da so usposobljeni za takšno svetovanje (prodajalec v specializirani trgovini ni kar avtomatično tudi strokovnjak za eterična olja). Postavljajmo prava vprašanja in sami ocenimo ali jim zaupamo.

Nasprotno pa moramo biti pri »prodajalcih informacij« (ki so v nekaterih primerih tudi prodajalci eteričnih olj) toliko bolj kritični, saj njihove trditve odslikavajo stopnjo razgledanosti. Če ne držijo osnovne teoretične stvari, koliko verjetnosti je, da bodo pravilne tudi bolj podrobne tematike? Pred zahtevnejšo uporabo eteričnih olj je smiselno preveriti strokovnost osebe (izobraževanja, izkušnje itd.). Strokovnjaki so pri svetovanju reševanja raznih težav prej zadržani, kot da bi stresali nasvete iz rokava!

Opozorila bi še na sprejemanje nasvetov od prijateljev in znancev, ki jim sicer zaupamo: pri uporabi eteričnih olj slepo zaupanje ni vedno dobra praksa. Preden sprejmemo kak nasvet (še posebej, če gre za reševanje kakšne resnejše težave, kjer naj bi z uporabo eteričnih olj dosegli čudeže), se dobro pozanimajmo o tem, ali je uporaba eteričnih olj za našo težavo sploh primerna, katera eterična olja so uporabna, kako se uporabljajo in kakšni so možni stranski učinki.

KJE ZAČETI?

Občasno dobim vprašanje, kje v vsej tej zmedi sploh začeti. Ponavadi je že začetno navdušenje dovolj velik motiv, da se lotimo izobraževanja, ki pa se nikoli ne konča. Več kot vemo, več tematik se odpira, kmalu spoznamo, da dokončnih odgovorov ni. Pri spoznavanju novega področja je pomembno razvijati kritičen pogled in ustvarjati distanco do podatkov, ki so na voljo. Ko pridemo do faze dvoma, smo na dobri poti!

Naslovna fotografija (Pixabay)

Dodaj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.