O meni

Biologinja, od nekdaj navdušena nad rastlinskim svetom. Leta 2012 sem doktorirala s področja zdravilnih rastlin. Velik del raziskav je predstavljalo tudi določanje vsebnosti eteričnih olj v slovenskih aromatičnih rastlinah, kar je v praksi pomenilo desetine ur preživetih v družbi analitskega destilatorja.

Raziskovalna žilica mi je dala vpogled v biološko ozadje uporabe zdravilnih rastlin in eteričnih olj, veselje do predajanja znanja pa spodbudo za strokovna predavanja, seminarje, praktične delavnice in nenazadnje idejo za ta blog. Med drugim soustvarjam in moderiram priljubljeno FB skupino Aromasvet, kjer svetujemo o varni uporabi eteričnih olj in delimo zanimivosti iz sveta aromatičnih rastlin in naravne kozmetike.

Zakaj blog?

  • Ker je na internetu in v medijih o eteričnih oljih (še vedno) veliko napačnih ali celo nevarnih informacij.
  • Ker se včasih držim za glavo ob vseprisotni indikacijski liriki (vse je za vse).
  • Ker na eni strani pretirana posploševanja, na drugi pa mistifikacija aromaterapiji jemljeta kredibilnost (ko zmanjka teorije, pride v igro ezoterika).
  • Ker vidim velik prepad med raziskovalci eteričnih olj (znanstveniki) ter neveščimi uporabniki in aromaterapevti.

Aromaterapija je kompleksno področje, kjer se prepletata psihološka in fiziološka komponenta kot tudi tradicionalna ljudska uporaba zdravilnih rastlin. Podpiram holističen pristop, ki pa se ga je potrebno lotiti na naravoslovno utemeljen način, ob tem pa izhajati iz rastlin. Prizadevam si aktivno prispevati k temu, da strokovno podprta terapevtska uporaba eteričnih olj najde svoje pravo mesto in ne ostane le še ena trendovska alternativna metoda.

Blog je namenjen vsem, ki vas trenutno stanje na področju eteričnih olj spravlja v obup ali pa celo odbija od njihove uporabe; ki iščete preverjene in neodvisne informacije; ki vas zanimajo eterična olja in drugi aromatični izvlečki z naravoslovnega vidika.

 

dr. Petra Ratajc, univ. dipl. biol.

KONTAKT: petra@petraratajc.com ali tukaj.

Advertisements