Hlapna etericna olja nastajajo v zleznih celicah rastlin

Zakaj v rastlinah ni eteričnega olja?

*Posodobljen in razširjen prispevek je na voljo tudi na angleškem blogu: Why are there no essential oils in plants? Meet the plant volatiles

***

Za eterično olje v steklenički, ki jo kupimo v trgovini, hitro privzamemo, da je preslikava tega, kar se nahaja v rastlini, le da je zbrano v čisti in močno skoncentrirani obliki. Navsezadnje je tudi vonj praktično enak vonju sveže rastline, kajne? A le do trenutka, ko oba vonja neposredno primerjamo. Četudi imamo opravka z isto vrsto, celo enakim kemotipom rastočim v podobnih razmerah, je vonj eteričnega olja vedno nekoliko drugačen od vonja sveže rastline; v večini primerov je manj svež, bolj “prekuhan” in z rahlo bolj poudarjenim terpenskim pridihom.

Pravzaprav –

Eterična olja v rastlinah sploh ne obstajajo

Delno pojasnilo zgornje trditve dobimo že iz definicij eteričnega olja:

definicija eteričnih olj

Vsem trem definicijam je skupna opredelitev eteričnih olj z načinom oz. metodo pridobivanja: o eteričnih oljih lahko govorimo šele po tem, ko rastline točno določene vrste destiliramo ali stisnemo lupine citrusov in dobljeno tekočino ločimo od vodne faze (hidrolata). Zato strogo gledano v rastlinah ni “eteričnega olja”.

 

Kaj je potem v rastlini?

Kaj je torej aromatična substanca v rastlini? Je to esenca, duša rastline? Odvisno, koga vprašate.

V (biološki) strokovni literaturi se navajajo kot hlapne snovi oz. hlapna olja (volatile compounds, plant volatiles, volatile oils), največkrat pa so omenjane kot hlapne organske spojine (volatile organic compounds oz. VOC), kamor sicer spadajo tudi še nekatere druge  hlapne spojine, ki jih ne najdemo v eteričnih oljih.

Seveda se uporablja tudi izraz eterična olja, vendar večinoma v primerih, ko je predmet raziskav tudi študij njihove sestave, kjer je ponavadi vključena destilacija, s čimer tudi po definiciji spet pridemo do eteričnih olj.

Hlapna olja se sintetizirajo v specializiranih žleznih celicah, ki se lahko nahajajo v različnih delih rastlin, od cvetov do korenin. Rastline imajo večinoma več tipov žleznih celic, ki so v določenih primerih tudi pomemben razločevalni znak med sorodnimi vrstami.

Organizmi so prilagodljivi, visoko odzivni sistemi in zato je tudi sestava hlapnih olj v žleznih celicah raznolika, je odraz dinamičnih in stalno spreminjajočih se dejavnikov v rastlinah in njihovem okolju. Sestava je odvisna tudi od mesta sinteze in glavne vloge, ki jo imajo sestavine hlapnih olj v tistem tkivu ali organu.

trigomi na povrhnjici Salvia aurea

Različni žlezni in nežlezni trihomi na površini listov Salvia aurea (vir).

Hlapna olja so že v rastlini koncentrirane snovi in so lahko tudi za njih (cito)toksična, zato se shranjujejo v posebej ojačanih žleznih celicah, votlinah ali kanalih, da ne pridejo v stik s preostalimi rastlinskimi celicami in tkivi. Od tod se sproščajo v okolje z različnimi mehanizmi in opravljajo dve glavni vlogi: komunikacijo in zaščito – oboje v najširšem pomenu besede.

Hlapna olja v rastlinah tudi niso nekaj stalnega, tekočega in naokrog se pretakajočega. Nikakor ne predstavljajo analoga krvožilnega sistema rastlin in po rastlinah ničesar ne prenašajo, kot je popularna in romantična predstava v nekaterih krogih uporabnikov.

 

Kaj se skriva v stekleničkah?

Eterično olje v steklenički je povsem nov produkt, ki ga soustvarijo rastline, okolje in človek – podobno kot vino ali pa dobro olivno olje. Njegova sestava je povprečje sestave vsebine vseh žleznih struktur, takorekoč zamrznjen posnetek stanja rastline v nekem trenutku; svoje pa prispeva še destilacija sama ter vsi postopki pred destilacijo in tudi po njej.

Destilirano eterično olje je tako mešanica več deset ali celo več sto različnih organskih spojin, ki

  • so bile prisotne v rastlini že pred procesiranjem,
  • so nastale med destilacijo npr. zaradi razpada (hidrolize) glikozidov in raznih pretvorb (dehidrogenacija, dehidracija in hidroliza) temperaturno občutljivih spojin. Tipičen primer je hamazulen, ki pri destilaciji pod vplivom visokih temperatur nastane iz matricina in eterično olje prave kamilice ali (prave vrste) rmana obarva v intenzivno modro barvo.

Celotna mešanica spojin vključno z artefakti je sprejeta kot pristno, avtentično eterično olje z vsemi značilnostmi, po katerih ga prepoznamo kot eterično olje določene rastline, četudi vonj ne odraža popolnoma vonja originalnega materiala.

EO - produkt rastline okolja in cloveka

Ne smemo pa pozabiti, da se sestava eteričnih olj spreminja tudi po destilaciji, kar vpliva na njihovo kakovost, varnost in delovanje. O tem pa več v katerem od naslednjih prispevkov.

 

*Posodobljen in razširjen prispevek je na voljo tudi v angleščini:

Why are there no essential oils in plants? Meet the plant volatiles

 

REFERENCE

  • ISO 9235:2 – Aromatic natural raw materials
  • Franz C., Novak J. 2010. Sources of Essential Oils. V Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications (str. 39-83). CRC Press, Boca Raton, FL, USA
  • Serato-Valenti G, IS IO A.B., Cornara L., Iarallo G.C. 1997. Structural and Histochemical Investigation of the Glandular Trichomes of Salvia aurea L. Leaves, and Chemical Analysis of the Essential Oil. Annals of Botany 79: 329–336
  • Williams D.G. The Chemistry of Essential Oils: An Introduction for Aromatherapists, Beauticians, Retailers & Students. 2nd edition.  Micelle Pr, 2008.

One thought on “Zakaj v rastlinah ni eteričnega olja?

Dodaj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.