cvetoči dišečnik Calycanthus floridus

Cvetoči dišečnik

Cvetoči dišečnik (Calycanthus floridus L.) je prijetno presenečenje, ki sem ga odkrila šele pred nekaj leti. Čeprav sem mimo grma hodila vsaj 5 let, nisem nikoli opazila njegovega vonja, saj se zazna šele v poznih popoldanskih urah. Odkar vem, kako prijetno diši, se ga vedno razveselim, če ga le ujamem med cvetenjem in v pravem delu dneva. Vonj je sladkast, spominja me na mešanico zrelih jabolk in grozdja.

Dišijo vsi deli rastline, najbolj pa vpadljivi rdečerjavi cvetovi. Podatkov o sestavi eteričnega olja cvetov ni veliko, obstaja le ena iranska raziskava iz leta 2014. Glavne komponente so bile 1,8-cineol (33,1%), bornil acetat (14,1%), α-pinen (10,2%), β-pinen (8,6%), elemol (8,2%) in α-terpinil acetat (5,8%) (1).

Skorja vsebuje tudi strihninu podoben alkaloid kalikantin. Čeroki Indijanci naj bi uporabljali ekstrakt floridskega dišečnika kot začimbo in zdravilo pri obolenju ledvic in sečnih poti (2).

cvetoci disecnik calycanthus

Kje najti dišečnik? Edini grm, ki ga poznam, raste pri zgornjem (stranskem) vhodu v ljubljanski botanični vrt in ga je skoraj nemogoče zgrešiti. Mogoče ni odveč še informacija, da cveti vsaj do konca junija.

3 thoughts on “Cvetoči dišečnik

 1. Zuhra pravi:

  Je to kovačnik? Mi imamo doma delega in je zvečer okrog hiše tako, kakor da bi jo oprali z mehčalcem. Ena sadika se je tako razrasla, da je pokrila celotno ograjo, vsako leto jo temeljito postrižem.

  Všeč mi je

  • Petra Ratajc pravi:

   Ne, dišečnik je čisto druga rastlina. Zelo lepo diši, ampak bolj nežno, je treba kar cvet povohat, medtem ko omamen vonj kovačnika (honeysuckle) zaznaš že na nekaj metrov. Še posebej, kadar je razraščen in v polnem razcvetu. Ravno včeraj sem ga občudovala :)

   Všeč mi je

Dodaj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.