etericna olja

Dišeča inventura (1. del)

Kako veš, da si aromafil?

Ko imaš razne stekleničke, viale, kapljalnike in lončke vseh oblik, barv in velikosti, bolj ali manj napolnjenimi z dišečimi olji in vodicami, na najmanj petih koncih po stanovanju, vključno s polovico hladilnika. Še bolj pa po tem, ko se vseh teh zadev nabere za nepregledno množico in začneš pozabljati, kje imaš to in ono, česa je zmanjkalo in predvsem, ko se začneš spraševati, česa še nimaš.

Pred dnevi sem se lotila inventure aromatičnih izvlečkov. Velikost zbirke me je presenetila, saj sem jo zelo podcenila. Če štejem samo koncentrirane kompletne naravne izvlečke, se število ustavi pri 141; od tega je:

 • 93 eteričnih olj,
 • 24 absolutov,
 • 20 superkritičnih (CO2) izvlečkov,
 • 3 rezinoidi in
 • 1 enfleraža.

Potem pa še cela kopica raznih domačih tinktur in maceratov, hidrolatov, izolatov spojin, mešanic vsega mogočega itd.

Zakaj toliko primerkov?

Ker je vznemirljivo spoznavati vonje rastlin z vseh koncev sveta ali primerjati različne izvlečke istih rastlin, npr. eterično olje z absolutom ali superkritičnim izvlečkom. Ker so včasih opisi kakšnih eteričnih olj tako zanimivi, da si kar predstavljam njihov vonj in ga moram imeti v svoji zbirki – čim prej! Včasih pa mi kakšna rastlina ne da miru in jo začnem srečevati povsod, tako da je samo vprašanje časa, kdaj se bo znašla doma tudi v obliki kakšnega od koncentratov.

Ker vonj eteričnih olj večinoma ni enak vonju rastlin, je vedno prisotno pričakovanje in vznemirjenje, kaj se skriva v steklenički ali viali, ki je na poti :)

Predstavila bom nekaj najljubših ali najbolj zanimivih primerkov iz zbirke.

 

 • Pelargonija ali prvega ne pozabiš nikoli

Eterično olje pelargonije je bilo moje prvo eterično olje in je še vedno eno mojih najljubših. Kar nekaj časa je bilo celo moje edino eterično olje. Ja, začneš pač počasi, kar ne pomeni, da ne boš imel čez 3 leta cele kolekcije.

Zakaj mi je všeč pelargonija? Ker deluje toplo, sladko, domače.

Pred kratkim se je eteričnemu olju pridružil še absolut, ki je čudovite temno zelene barve, tudi po vonju je bolj zelen, svež in spominja na liči.

 

 • Vrtnica, kraljica cvetov

Najdragocenejši izvleček v zbirki je eterično olje vrtnice, ki sem ga pred leti prinesla iz doline vrtnic v Bolgariji. Vrtnica mi nikoli ni posebej dišala, zato je viala pristala na dnu predala in čakala na čase, ko mi bo postala všeč. Danes jo veliko bolj cenim, še vedno pa nisem njena največja ljubiteljica. Dobra lastnost eteričnega olja vrtnice je, da mu čas ne škoduje. Vonj je še vedno čist, svetel, bogat, intenziven in harmoničen, prav takšen, kot je bil pred skoraj 10 leti, ko sem ga kupila. Vonj absoluta je sicer bolj realističen, a v primerjavi z eteričnim oljem bolj umirjen, eteričen, z manj karakterja.

 

 • Sandalovina, najžlahtnejši les

Vonj sandalovine je že od nekdaj eden mojih najljubših. Topel, harmoničen in pomirjujoč kot nežen bas. Najboljše v zbirki je eterično olje belega sandalovca (Santalum album) iz Indije z globokim, čistim in kremastim vonjem, ki naj bi bilo po kakovosti blizu slavni, danes zaščiteni sandalovini iz regije Mysore. Drug primer belega sandalovca je iz Indonezije, ki ima v primerjavi z indijskim nekoliko bolj grob vonj z dimastim pridihom (najbrž posledica intenzivne destilacije).

Eterično olje novokaledonskega sandalovca (Santalum austrocaledonicum) je bolj nežno in mehko, ampak mu manjka nekaj globine in karakterja v primerjavi z indijskim. Ker ne poznam kultne Mysore sandalovine, ne morem z gotovostjo soditi, vseeno pa mislim, da razlike niso tako velike, da bi upravičile mit, ki se ustvarja okrog sandalovine.

Če oklevate ali varčujete za nakup najboljše sandalovine, si lahko brez slabe vesti privoščite tudi katero izmed cenejših variant. Le ne zamešajte je z amirisom (Amyris balsamifera), ki ga včasih prodajajo kot haitijsko (West Indies) sandalovino, a je po vonju pa tudi botanično precej drugačen.

 

santalum-album_cr

Slika 1: Ostružki sandalovca

 

 

 • Oud, najdražje eterično olje na svetu

Oud je z glivami okužen les dreves iz rodu Aquilaria. Vonj določa predvsem kombinacija gliv, vrsta drevesa in starost okužbe; starejša kot je okužba, bolj žlahten vonj se razvije. V moji zbirki je CO2 izvleček, ki je zaradi večjega izkoristka cenejši in tudi vonj je po mnenju mnogih čistejši, brez umazanih »živalskih« nians. Vonj CO2 izvlečka je zelo kompleksen: je kombinacija lesnato-zemeljskih, glivastih in tobakastih nians, s prežemajočo balzamično, skoraj medeno sladkobo.

V svetu parfumov je oud v zadnjih 15 letih doživel pravi razcvet, saj skoraj ni parfumske hiše, ki ne bi imela parfuma z noto ouda. Seveda pa v 99+ % primerov ne gre za naravni izvleček, pač pa za različne sintetične baze.

Oud je zelo uporaben, saj se dobro meša z vsemi lesnimi, balzamičnimi in tudi cvetnimi notami. Klasična kombinacija je npr. vrtnica-oud, zlasti priljubljena na Bližnjem vzhodu. Če imate doma izvleček naravnega ouda, si lahko naredite super luksuzno mešanico z globokim meditativnim vonjem, ki bo trajal ure in ure: zmešajte oud, sandalovino, benzoj in tobak (absolut), po želji dodajte še kanček labdanuma in tinkture sive ambre (ali pa katerega od njenih nadomestkov kot npr. ambroks).

 

 • Grenki pomarančevec

Grenki pomarančevec je drevo, pri katerem pridobivamo eterična olja iz treh delov: cvetov (neroli), listov (petitgrain) in plodov. V moji zbirki je 7 vzorčkov: dva  nerolija in dva absoluta cvetov, eterično olje in absolut petitgraina ter eterično olje iz plodov.

Eterično olje plodov grenkega pomarančevca je v primerjavi s sladkim pomarančevcem manj sladko in z rahlim mandarinastim pridihom.

Eterično olje in absolut cvetov grenkega pomarančevca se zelo razlikujeta. Eterično olje je sončno in svetlo, s svežino, ki spominja na citruse, saj vsebuje veliko limonena. Absolut pa je težji, bolj sladek in omamen, kar gre zlasti na račun indola, metil antranilata in fenil etil alkohola, ki jih v eteričnem olju zaradi manjše topnosti ni.

Pravzaprav sta si absolut in hidrolat cvetov pomarančevca po vonju precej bliže kot neroli. Tako eterično olje kot absolut sta klasika v parfumeristiki, a se ju zaradi visoke cene uporablja bolj kot začimbo. Sploh v mainstream dizajnerskih parfumih se namesto pravih izvlečkov uporabljajo rekonstrukcije oz. parfumske baze. 

 

Bitter_oranges

Slika 2: Grenki pomarančevec

 

 • Petitgrain

Petitgrain je eterično olje iz listov grenkega pomarančevca, ime pa se lahko uporablja tudi za eterična olja iz listov drugih citrusov. V moji zbirki so tako: petitgrain grenkega pomarančevca, petitgrain mandarine in petitgrain listov kombave (kaffir lime leaves; Citrus hystrix), ki pri nas niti ni tako znana – razen, če kuhate azijsko.

Petitgrain mandarine ima vonj, ki spominja na mešanico gume in petroleja, petitgrain kombave pa rahlo spominja na meliso, vsebuje namreč veliko citronelala.

Tudi pri petitgrainu je razlika med absolutom in eteričnim oljem ogromna (kdor je bil na srečanju skupine Aromasvet, se je lahko o tem prepričal na lasten nos). Če vam je všeč eterično olje petitgraina, vsekakor priporočam tudi absolut, ki je neprimerljivo bolj čist, svež in zelen – kot bi med prsti pomečkal sveže liste pomarančevca.

 

 • Davana

CO2 davane je vsekakor eno lepših presenečenj in definitivno spada v tisto kategorijo, ki ti pusti nasmešek na obrazu. Davana (Artemisia pallens) izvira iz Indije, kjer cvetove darujejo Šivi. Spada v isti rod kot pehtran in pelin, vonj pa v nasprotju z večino vrst tega rodu ni zeliščen, ampak izrazito saden in spominja na suhe slive in rdeče vino. Glavna sestavina aromatičnih izvlečkov, ki jih pridobivajo iz cvetočih poganjkov, je keton davanon (30-65%), ki je sam praktično brez vonja, domnevno pa deluje kot naravni utrjevalec in sinergistično z ostalimi sestavinami, kar se kaže v zaokroženem vonju, ki je cenjen v parfumeristiki.

 

 • Boronija

Vonj boronije (Boronia megastigma) je eden tistih, ki si ga po opisu predstavljaš povsem drugače kot dejansko diši. Opisujejo ga kot izrazito sočnega in sadnega, blizu frezije in osmantusa. Mene v nobeni redčitvi ne spominja na poletno sadje niti na osmantus. Pravzaprav je vonj težko opisljiv; vsekakor ni tipično cvetni, ampak bolj temačen, zamolkel in usnjast, a bogat in intenziven. Sicer pa je to grm iz družine rutičevk, kamor spadajo tudi citrusi, in ga večinoma gojijo kot okrasni grm z dišečimi škrlatnimi cvetovi.

 

etericna olja boronia

Slika 3: Boronija

V zbirki je še marsikaj zanimivega, nenavadnega in dragocenega, več o tem in o njihovi uporabi pa naslednjič.

Kaj neobičajnega pa se skriva v vaših zbirkah?

 

Vir fotografij: Slika 12, 3

Dodaj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.