kit glavac

Priporočam v branje: Miti, resnice in polresnice o sivi ambri

Na parfumskem portalu Basenotes je bil nedavno objavljen sijajen članek o naravni sivi ambri (fr. ambre gris, ang. ambergris) avtorice Claire Vukcevic. Sivo ambro sem omenila že v prispevku o muškatni kadulji v povezavi z ambroksidom, njene ključne aromatične sestavine, ki jo sintezno pridobivajo (tudi) iz sklareola v muškatni kadulji. Vendar je naravna ambra precej kompleksnejša in po mnenju poznavalcev parfumom daje edinstveno globino in kompozicijsko zaokroženost.

Avtorica v članku opisuje vse od tega, kako siva ambra nastane v črevesju kita glavača, kje in kako se jo nabira, kako se naredi tinktura in kje jo lahko dobimo, kako prepoznati različne kakovostne stopnje in ločiti pravo ambro od (vseprisotnih) ponaredkov, ter razčisti precejšnjo zmešnjavo v zvezi s pojmom ambre, ki lahko pomeni tri povsem različne stvari. Nekaj pove tudi o ozadju precej skrivnostnega trgovanja s tem izjemnim produktom kita, morja in sonca. In predstavi nekaj parfumov, ki vsebujejo naravno sivo ambro kot eno osrednjih not. Brez skrbi, ne boste jih našli v spodnjih etažah drogerij, tudi pri priljubljenih e-trgovcih nišnih parfumov zelo težko. Gre za ekskluzivne parfume omejenih serij s temu primernimi cenami, butičnih znamk večinoma bližnjevzhodnega porekla, kjer tradicionalno cenijo vrhunske naravne izvlečke in nekoliko bolj »umazane« vonje; poleg ambre so tam zlasti nori na oud oz. agarwood.

Oud je smolnati izloček nekaterih vrst dreves iz rodu Aquilaria, ki nastane kot obrambni odziv po okužbi z določenimi glivami ali pa obžiranjem specifičnega hrošča in katerega kompleksen sladkast vonj z lesnimi, glivastimi in balzamičnimi niansami lahko zori več desetletij. Oud v obliki lesenih ostružkov tam uporabljajo zlasti kot kadilo, njegovo eterično olje pa poleg sive ambre, irisa (perunika) in naravnega mošusa (katerega pridobivanje in preprodaja je seveda prepovedana) spada med najdražje naravne aromatične materiale in je sploh najdražje eterično olje na svetu.

O sivi ambri sem imela namen napisati samostojen prispevek, a ob tako dobrem in obširnem članku sem tudi sama spoznala marsikaj novega, zato bo najbolje, da delim kar povezavo:

http://www.basenotes.net/features/3377-ambergris-myths-truths-and-half-truths

Prijetno branje!

Naslovna fotografija: kit glavač

 

Dodaj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.