XXII. Mednarodna aromaterapevtska konferenca v Pragi

Prejšnji teden smo se s sestro in sestrično odpravile v zlato Prago. En dan sprehajanja po mestu, nakupovanja in druženja s starimi znanci, nato pa – vsaj zame – glavni namen obiska: udeležba na dvodnevni mednarodni aromaterapevtski konferenci. Posebnost te konference je, da vsako leto cel vikend gosti le enega tujega strokovnjaka. Letošnji predavatelj, Robert Tisserand, ni prišel od daleč, saj že eno leto živi v Pragi.

 

27rt1

 

Konferenca je potekala v veličastni dvorani pivovarne Staropramen. Bilo nas je več kot 100, večinoma s Češke in Slovaške, posamezniki pa tudi s Švedske, Bosne, Italije in Avstralije. Avstralska udeleženka ni bila nihče drug kot dr. Joy Bowles, izredno topla oseba in pronicljiva strokovnjakinja, ki svoje strasti do eteričnih olj res ne more skriti.

Če sem avgusta na ISEO2017 spoznavala predvsem razsežnosti področja eteričnih olj, je bila ta konferenca priložnost za poglobitev znanja o eni sami specifični temi: farmakologiji eteričnih olj. Ker sem sicer večinoma v vlogi predavateljice, prenašalke znanja, sem se tokrat lahko popolnoma prepustila in uživala v vlogi poslušalke in vsrkavala skrbno zbrane informacije, ki jih je bilo v dveh dneh predavanj res veliko.

 

Zakaj farmakologija? Ko eterično olje pride v organizem, ne govorimo več o eteričnem olju kot celoti, ampak o posameznih učinkovinah, kjer ima vsaka svoj način porazdelitve, biološke aktivnosti, metabolizma in izločanja. Za razumevanje teh procesov, zlasti biološkega delovanja, zgolj poznavanje »kemije« oz. sestave eteričnega olja seveda ni dovolj. Vedeti moramo, kam se katera učinkovina veže in katere procese s tem izzove na celični ravni kot tudi na ravni organizma kot celote.

 

Prvi dan smo se posvetili raziskavam eteričnih olj, učinkovinam in interakcijam med njimi. Zdaj je že jasno, da ni vsaka kombinacija spojin ali eteričnih olj sinergistična in tudi, da ni vsak antagonizem nezaželjen. Podrobno smo preučili inhalacijo, transdermalno absorpcijo in farmakokinetiko: kako se učinkovine razporejajo po telesu glede na način uporabe, kje in kako se metabolizirajo ter kako se izločajo. V nedeljo pa smo preučevali vpliv učinkovin eteričnih olj na imunski sistem, njihovo vlogo pri vnetjih in antioksidativni potencial, dotaknili smo se tudi vprašanja njihove preventivne uporabe pri raku kože.

 

Največ novih informacij sem dobila o vplivih učinkovin eteričnih olj na TRP ionske kanalčke, ki se jim do sedaj še nisem prav veliko posvečala. Pri vretenčarjih so TRP kanalčki prisotni v membranah mnogih celic in imajo vlogo pri zaznavanju vročine, mraza, različnih okusov, pritiska in bolečine. V primeru bolezni se njihova količina v določenih tkivih močno poveča. Ugotovili so, da mnoge učinkovine eteričnih olj kot npr. mentol, kafra, geraniol, citral, citronelol, karvon itd. vplivajo na TRP kanalčke in izzovejo biološke učinke, med katerimi je eno najbolj zaželenih protibolečinsko delovanje. Kljub temu da je področje raziskav na TRP kanalčkih precej aktivno in dosedanje ugotovitve kažejo na dober potencial uporabe eteričnih olj (npr. pri lajšanju težav po poškodbah, pri alergijah), je neznank še vedno ogromno.

 

27 rt 4

Robert Tisserand je odličen predavatelj z izjemnim pregledom najrazličnejših področij eteričnih olj. Njegov stil predavanja je izrazito umirjen in premišljen, občasno pa vplete svoj specifičen smisel za humor. V soboto je imel tudi rojstni dan, zato so ga organizatorji presenetili z odlično torto.

 

Zelo podrobno smo se posvetili tudi teoriji funkcionalnih skupin. O tem sem pisala že lani (Zakaj teorija funkcionalnih skupin ne drži), pred kratkim pa objavila še razširjeno in posodobljeno verzijo v angleščini, dopolnjeno z mnenji 6 mednarodnih strokovnjakov s področja aromaterapije in raziskav eteričnih olj (Chemistry of essential oils: Why the functional group theory is wrong?). Medtem ko moja kritika izhaja iz napačnih teoretičnih predpostavk, se je Robert lotil teorije s sistematičnim pregledom raziskav ter primerjavo trditev avtorjev teorije s konkretnimi rezultati študij. V soavtorstvu pripravlja obsežen članek o problematiki FGT, ki bo kmalu objavljen v IJPHA.

 

Eden od poudarkov konference je bil na pomenu povezovanja teorije in prakse, izkustvenih podatkov in znanstvenega raziskovanja. Pri tem je pomembna komunikacija med uporabniki eteričnih olj in raziskovalci, saj le tako lahko pridemo do relevantnih raziskav in s tem gradimo »the big picture«.

 

praga RT JB

Z Robertom in Hano Tisserand in dr. Joy Bowles

 

Konferenca je bila tudi priložnost, da sem spoznala vedno nasmejano Hano Violo Tisserand, ki z Robertom soustvarja Tisserand Institute in zelo aktivno FB stran, ter Kateřino Kloudovo (Aroma Atelier), aromaterapevtko in parfumeristko, s katero sva bili v kontaktu že nekaj časa in je prevedla v češčino tri moje prispevke:

Proč v rostlinách nejsou žádné éterické oleje? , Botanické názvy a chemotypy: víte, co je ve vaší lahvičce? in Hydroláty: Demystifikace mystických vod.

 

(Foto: G. Fuchs, Pixabay; Hana Viola Tisserand)

One thought on “XXII. Mednarodna aromaterapevtska konferenca v Pragi

 1. Veronika B. pravi:

  Super prispevek, hvala!

  :)

  Dne 19. november 2017 21:10 je Od rastline do aromaterapije napisal/-a:

  > Petra Ratajc posted: “Prejšnji teden smo se s sestro in sestrično > odpravile v zlato Prago. En dan sprehajanja po mestu, nakupovanja in > druženja s starimi znanci, nato pa – vsaj zame – glavni namen obiska: > udeležba na dvodnevni mednarodni aromaterapevtski konferenci. Posebnost ” >

  Všeč mi je

Dodaj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.