kako francozi uporabljajo etericna olja aromaterapija

Kako Francozi uporabljajo eterična olja?

Ste se kdaj vprašali, kako Francozi uporabljajo eterična olja v vsakdanjem življenju? Jih nakapljajo v kozarec vode in uživajo vsak dan za zajtrk, kosilo in večerjo? Jih v velikih količinah uporabljajo ob vsaki priložnosti? Jih sploh ne uporabljajo, saj se eterična olja v Franciji naj ne bi dobila kar v prosti prodaji? Ali pa jih uporabljajo zgolj in izključno pod budnim nadzorom primerno usposobljenega zdravnika, ki najprej naredi aromatogram in šele potem predpiše ustrezno eterično olje oziroma mešanico?

Francija velja za zibelko sodobne aromaterapije, a o splošni uporabi eteričnih olj pri Francozih vemo zelo malo. Večkrat sem iskala informacije o tem, vendar razen tistih znanih stavkov, ki jih slišimo ob vsaki omembi francoske aromaterapije, nisem našla nič uporabnega.

Zato sem bila presenečena in navdušena, ko sem lani spomladi končno našla nekaj konkretnega: znanstveni članek o uporabi eteričnih olj pri splošni populaciji Francozov (Usage patterns of aromatherapy among the French general population: A descriptive study focusing on dermal exposure), objavljen konec januarja 2016. Izkazalo se je, da do nedavnega še Francozi sami niso imeli pojma kaj z eteričnimi olji počnejo njihovi sodržavljani.

Raziskava dr. Dornica in sodelavcev me je spodbudila, da tudi sama končno naredim anketo o uporabi eteričnih olj, saj nimamo podatkov o obsegu in načinih uporabe pri nas. Ker sem pričakovala precej drugačne rezultate, sem želela najprej opraviti anketo in šele potem predstaviti rezultate francoske raziskave.

Rezultati ankete o uporabi eteričnih olj v Sloveniji.

Kdo je izvedel raziskavo in zakaj?

Raziskavo so izvedli raziskovalci bretanske univerze, osredotočili pa so se na dermalno uporabo, saj so želeli oceniti izpostavljenost prebivalcev eteričnim oljem in njihovim učinkovinam, kar bi prispevalo k osveščanju o varni uporabi in zmanjšanju tveganj zaradi neprimerne uporabe pri ranljivih skupinah (otroci in nosečnice).

Podatke so pridobili septembra 2014 s pomočjo spletne ankete na skrbno izbranem, reprezentativnem vzorcu 1507 prebivalcev od 0 do 70 let. Pri otrocih mlajših od 14 let so na vprašanja odgovarjali starši.

Preverjali so, koliko Francozov sploh uporablja eterična olja, kje jih kupujejo, kje dobijo informacije o njihovi uporabi, glavni poudarek raziskave pa je bila dermalna uporaba, kjer so preverjali, katera eterična olja uporabljajo, kam jih nanašajo in v kakšnih koncentracijah.

Kaj so ugotovili?

 • Eterična olja uporablja tretjina Francozov (34%).
 • Med uporabniki prevladujejo ženske.
 • Kraj bivanja in velikost naselja ne vplivata na pogostost uporabe.
 • Nosečnice ne uporabljajo eteričnih olj nič drugače kot ostali (manj ali drugačen izbor eteričnih olj).
 • Najpomembnejši vir informacij so družina in prijatelji (52%). Nasvete dobijo še pri farmacevtih (27,3%), pri prodajalcih na mestu nakupa in v medijih (splet, TV). Le v manjši meri dobijo informacije in nasvete pri terapevtih alternativne medicine, zdravnikih klasične medicine in naturopatskih zdravnikih.
 • Kar tri četrtine uporabnikov kupi eterična olja v lekarnah, malo manj kot tretjina v specializiranih trgovinah, sledijo nakupi v spletnih trgovinah, v supermarketih, slabih 7% uporabnikov dobi eterična olja pri zeliščarjih, nekaj % pa v lepotnih salonih.

Dermalna uporaba eteričnih olj

 • Eterična olja uporablja dermalno 27% Francozinj in 17% Francozov.
 • Število uporabnic eteričnih olj narašča s starostjo; največ jih uporabljajo Francozinje, starejše od 60 let. Največ moških uporabnikov pa je v starostni skupini med 25 in 39 let, nato pa delež uporabnikov upada.
 • Čeprav obstaja  razlika v razširjenosti uporabe med moškimi in ženskami, pa pri otrocih med 0 in 14 let ni razlik med spoloma. Rezultat ni presenečenje, ker v tej starostni skupini izbirajo in odmerjajo eterična olja starši in ne otroci.
francoska aromaterapija

Kako razširjena je dermalna uporaba posameznih eteričnih olj? 

Raziskovalci so preučevali razširjenost uporabe 12 tipov eteričnih olj, ki so jih izbrali glede na nasvete aromaterapevtskih spletnih strani: sivka (Lavandula sp.), čajevec, evkaliptus (Eucalyptus sp.), smilj, niauli, bor (Pinus sp.), meta (Mentha sp.), ravintsara, rožmarin, citrusi (Citrus sp.), vanilija in ilang ilang*.

 • Tako pri Francozinjah kot Francozih je najbolj razširjena uporaba sivke in evkalipta, najmanjkrat pa na kožo nanašajo eterično olje smilja (10% žensk in 3% moških).
francoska aromaterapija et olja

Kam najpogosteje nanašajo eterična olja? 

 • Ženske največkrat eterična olja uporabljajo na obrazu in vratu, rokah ter na prsnem košu, moški pa jih nanašajo na prsni koš, obraz in roke. Navade žensk in moških se značilno razlikujejo.
 • Na spodnjih okončinah (stegna, meča in stopala) uporablja eterična olja približno desetina moških in prav toliko žensk. Kolikšen delež uporabe – in če sploh – je na podplatih, kar je vsaj pri nas priljubljeno mesto nanosa, ni znano.
francoska aromaterapija mesto nanosa

Kako pogosto uporabljajo posamezna eterična olja?

Anketiranci so za vsako eterično olje ocenili, kako pogosto ga uporabljajo: vsaj enkrat na dan, vsaj enkrat na teden, vsaj enkrat na mesec. Iz podatkov so preračunali povprečno pogostost uporabe.

 • Francozinje največkrat uporabljajo vanilijo in citruse, in sicer v povprečju enkrat vsake 3 dni.
 • Eterično olje sivke, najljubše tako pri ženskah kot moških, uporabljajo dermalno približno enkrat na 5 dni in evkaliptus, drugo najpogosteje uporabljano eterično olje, pa enkrat na teden.

Koliko kapljic eteričnega olja uporabijo pri eni aplikaciji?

To vprašanje je dokaj nenavadno, ker nakazuje, da uporabljajo eterična olja nerazredčena, čeprav ni nikjer omenjeno, da jih redčijo, niti da jih ne redčijo.

 • Največ kapljic na enkratno uporabo so ocenili za vanilijo (4,83 kapljice), sledi pa sivka s 3,3 kapljicami na uporabo. Ženske in moški uporabljajo enako količino eteričnih olj.

Avtorji raziskave zaključujejo, da je aromaterapija zelo razširjena med splošno populacijo, vendar pa opažajo, da so določene skupine prebivalcev izpostavljene tveganjem zaradi velikih koncentracij eteričnih olj in potencialnih alergenov, zaradi mesta nanosa (obraz) pa tudi tveganjem fototoksičnih reakcij.

Ugotavljajo, da potrošniki kljub vedno večji pozornosti glede zdravega načina življenja, uporabljajo eterična olja in aromaterapevtske izdelke zaradi oznake “naravno” dokaj nekritično, čeprav lahko nekatera vsebujejo potencialno škodljive spojine.

*KAJ ME JE PRESENETILO PRI TEJ RAZISKAVI? 

Presenetljiv se mi zdi trend povečevanja uporabe eteričnih olj s starostjo in dejstvo, da največ eteričnih olj uporabljajo ravno ženske med 60. in 70. letom. Da je najpogostejše mesto nanosa obraz, nakazuje prevladujočo uporabo v kozmetične namene. Škoda, da iz podatkov o uporabi števila kapljic pri posameznem nanosu ni razvidno, ali eterično olje pred nanosom na kožo redčijo in v kakšnem %.

Presenetil me je izbor 12 tipov eteričnih olj, kjer mnoga eterična olja niso natančno vrstno določena, npr. sivka, evkaliptus, meta, citrusi. Po drugi strani sta se na seznamu znašla niauli in ravintsara, ki pri nas nista tako poznana. Ali pa “eteričnego olje” vanilije, ki ne obstaja (obstajajo pa različni izvlečki). Ni pa na seznamu npr. kadilne bosvelije (frankincense), ki je v zadnjih letih eno najbolj priljubljenih eteričnih olj tako za dermalno uporabo kot za inhalacijo.

Zanimivo je tudi, da je uporaba ilang ilanga bolj razširjena kot uporaba čajevca, pri moških je celo bolj priljubljen kot pri ženskah.

KAKO PA SLOVENCI UPORABLJAMO ETERIČNA OLJA? 

Povsem drugače kot Francozi: Rezultati ankete o uporabi eteričnih olj v Sloveniji 

VIR:

Dornic N., Ficheux AS., Roudot AC., Saboureau D., Ezzedine K. 2016. Usage patterns of aromatherapy among the French general population: A descriptive study focusing on dermal exposure. Regulatory Toxicology and Pharmacology 76:87-93. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26826550

Naslovna fotografija: Pixabay 

2 thoughts on “Kako Francozi uporabljajo eterična olja?

Dodaj komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.