knjizno priporocilo: Lora Cantele 2014

Knjižno priporočilo za začetnike in prekaljene uporabnike eteričnih olj

Dobrih, zanesljivih in natančnih knjig o eteričnih oljih je malo: nekatere vsebujejo veliko teorije različnih težavnostnih stopenj in ne podajo nobenih konkretnih praktičnih nasvetov, druge so polne receptov, katerih vrednost se pokaže šele, ko se sam lotiš njihovega preizkušanja in ugotoviš, da so neuporabni, ker zahtevajo preveč eksotičnih, težko dostopnih in dragih eteričnih olj, ne upoštevajo varnih koncentracij eteričnih olj in ne pojasnijo njihove izbire v določeni mešanici.

The Complete Aromatherapy and Essential Oil Handbook for Everyday Wellnes (1) avtoric Lore Cantele in Nerys Purchon je ena redkih knjig, ki je zanesljiva in združuje tako teoretični pregled kot obsežno zbirko nasvetov in receptov.

Ponavadi je to moje prvo priporočilo, ko me kdo vpraša katero knjigo se res splača imeti oz. kje sploh začeti. Priporočam jo vsem, ki se šele spoznavajo z eteričnimi olji ter tudi tistim, ki že obvladajo osnove, iščejo pa zanesljivo zbirko receptov in nasvetov za uporabo eteričnih olj v različnih situacijah.

Knjiga je izšla leta 2014, ima kar 480 strani in sledi najnovejšim varnostnim priporočilom uporabe eteričnih olj (2). Sestavljena je iz štirih delov, v prvem je faktografsko predstavljenih 109 eteričnih olj z osnovnimi značilnostmi, načini uporabe in morebitnimi kontraindikacijami. Opisani so tudi najpogosteje uporabljani hidrolati, osnovna rastlinska olja in macerati.

V drugem delu, ki je najobsežnejši, je pregledno predstavljenih kar 450 težav in možnih rešitev ter nasvetov kako jih olajšati z uporabo eteričnih olj. Vsaka težava je na kratko opisana, sledi seznam najbolj primernih eteričnih olj, nato recept ali dva za primerno mešanico in, kar je najpomembnejše: zelo natančna navodila kako uporabiti to mešanico (na kak način, kakšna koncentracija, koliko časa).

Knjiga je pregledna in uporabna, med tekstom je še veliko dodatnih nasvetov, zanimivosti in preglednic. V posebnih razdelkih se posveti tudi uporabi eteričnih olj pri dojenčkih in otrocih ter v nosečnosti. Obravnava tudi spopadanje z različnimi stresnimi situacijami, npr. na delovnem mestu, pri potovanjih.

V tretjem delu sledi vpogled v uporabo eteričnih olj za osebno nego in v vsakem domu (osvežilci zraka, čistila za različne namene). V četrtem delu pa podaja še nekaj praktičnih priporočil glede nujnega pribora, odmerjanja in shranjevanja eteričnih olj.

Za koga je knjiga primerna:
Knjiga je primerna tako za popolne začetnike, ki še iščejo svoj najljubši način uporabe eteričnih olj, kot tudi za vse, ki osnove že poznajo, potrebujejo pa zanesljiv priročnik, ki je vedno pri roki.

Plus:
Pregleden format, zbrane ključne informacije o posameznih eteričnih oljih in težavah, najsodobnejša varnostna priporočila, odlično razmerje med ceno in vsebino.

Minus:

Vtis:
Zelo priporočam.

 

2 thoughts on “Knjižno priporočilo za začetnike in prekaljene uporabnike eteričnih olj

  1. Tjasa Rakovec pravi:

    Pozdravljena, Petra! V januarju letos sem skupaj s sestro začela zanimati za eterična olja, prijateljice so me dodale v ustrezne skupine na fb, in tako sem prišla do tvojega bloga. Me veseli, da imamo strokovnjakinjo, na katero se lahko obrnemo, ko smo v dilemi ali imamo vprašanja o uporabi. Sestra je kupila 2 knjigi o eteričnih oljih in sedaj vidim, da je ena izmed njih tudi ta, ki jo priporočaš! :)
    Glede na to, da je na internetu polno receptov o mešanju eteričnih olj za kozmetiko, razpršilce in še kaj, bi bila vesela, če bi tudi ti na svoj blog dodala kakšne recepte, saj bi jim jaz veliko bolj zaupala.

    Všeč mi je

  2. Petra Ratajc pravi:

    Živjo, Tjaša, čisto sem spregledala tvoj komentar. Sicer pa hvala za komplimente :) Me veseli, da ti je knjiga všeč; če te bo stvar bolj pritegnila, ti kot biologinji priporočam še knjige Jennifer Peace Rhind, ki so malo bolj poglobljene in temeljijo na znanstvenih raziskavah.

    Pisanje receptov ni moje področje, ker to že sedaj počne več kot dovolj ljudi. Moje mnenje je, da ne obstajajo neki univerzalni recepti, saj je marsikaj odvisno od konteksta in osebnih preferenc. Začetnikom je res lažje poiskati recepte, vendar z izkušnjami in znanjem, ki ga sproti pridobivaš, slej ko prej sam ugotoviš, kaj ti ustreza in kaj ne.

    Všeč mi je

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.